fbpx

Zingen met lucht

Wat is zingen met lucht?

Zingen met lucht/whisper is de zachtste manier van zingen. De stembanden rekken uit en sluiten niet helemaal. Hierdoor ontstaat weinig klank. Het toepassen van deze techniek is eigenlijk vrij simpel, de ademdruk moet niet zo groot zijn en de ademstroom moet veel groter worden. Dit betekent dat er heel veel beweging is in je buik en ribben en je voelt bijna geen spierspanning in je buik. Zo krijg je veel lucht in je klank. Doe je dit iets minder, dan krijg je iets minder lucht in je klank.

 

Zingen met lucht stemoefening:

Zing ‘ieh’ met lucht op een zacht volume, je kunt de klank veranderen in ‘hie’ zo wordt deze nog luchtiger. Deze ‘hie’ klank heeft een fluisterend karakter. De klank klinkt vrij (zonder spanning) je lippen en kaak moeten hierbij volledig ontspannen zijn. Zing voor de spiegel, zodat je bij jezelf kan controleren. Als je merkt dat je de lippen aanspant en je kin naar voren steekt, kun je jezelf corrigeren door de bite toe te passen.

Wissel ‘hie’ (met lucht) af met ‘ieh’ zonder lucht. Om de lucht van je stem af te halen kun je twang toepassen. Je kunt jezelf controleren door te zingen voor de spiegel, beslaat de spiegel heel erg dan zing je nog met te veel lucht. Begin dan opnieuw, pas de juiste ademsteun toe en zing met twang. Beslaat de spiegel nu maar een klein beetje, dan ben je goed op weg.

Meer leren over je stem? Ontdek wat kopstem is.